Här är jag

Här är jag
Ingrid

Status just nu :

Fick beskedet om bröstcancer i slutet av maj 2009. Tyvär med 8 månaders fördröjning.
Opererades én gång primo juni, sen én gång till i juli- då det var cancer rester kvar i ränderna- sen visade det seg oxå att det i det resterande bröstet fanns en solitär tumor till ! - så det var tur att dom tog hela bröstet till slut. 15 av 25 lymfkjörtlar hade cancer.
Fick sista av 6 kemokurar i dec 09, avslutade strålbehandling januar 2010.
Behandlat med Tamoxifen i ca 1 år, efter mycket tjat fick jag i somras äntligen bytt till Arimidex. Får soladex sprutor 1 gng i ånaden för att stänga ner eggstockarna.
Skulle operera bort eggstockarna denna veckan ( då jag har hormonkänslig cancer och inte vill ta några chancer på att eggstockarna ska busa .. ) - men i stället har man vid den årliga mammografikontrollen 4.10.2011 upptäckt cancer i mitt andra bröst. FUCK CANCER.
Har inte blivit utredd genetisk då dom inte trodde att dom skulle hitta något - trots att min mor har bröstcancer, hennes syster, samt att en moster och en kusin till dom har dött i bröstcancer. Man kan ju undra.....
Hade kommit en bra bit på väg nu, in i den normala vardagen, lite överviktig av alla behandlingar, men med vackert lockigt hår helt ned till axlarna ( när det är blött- innan det kruller upp sig : ) !! )
Den nya cancern hade spridit sig till lymfkjörtlarna, hvilket resulterade i totalt två operationer för detta bröstet oxå. Sedan blev det 6 Taxolkurar, efterföljd av strålning. . Allt håret gick inte förlorad denna gången vilket ju är en jätte-bonus : ). Min nya bröstcancer är herceptin-känslig- slik att jag var tredje vecka får infusjon med Herceptin- den sista får jag i dec 2012.
Nu, i sept 2012 har jag äntligen opererat bort mina äggstockar samt äggledare och har 5 år med antihormonell behandling framför mig - om det inte dycker något annat upp på vägen....
Just nu njuter jag oerhört av att CT-thorax, abdomen samt skelettscintigrafi utförda efter sommarsemesteren var fria för cancer.

tisdag 12 oktober 2010

kampen mot cancern, eller kampen for livet ? "

Jag vet inte hur man skriver dödsannonser i Sverige, men i Norge är det ofta att man kan läsa :
"tapte kampen mot kreften "/  Förlorade kampen mot cancern "

När jag fick min diagnos så bestämde jag mig för att det skulle det INTE stå i  min dödsannons.
( när jag läser igenom detta ser jag att jag ju borde skriva "i min eventuella dödsannons.."

Det är ju ingen likvärdig kamp - inte mellan mig som person och cancern. Jag kan gå med på att man säger om meg att jag förlorade en kamp- om den var på "equal terms"- men det är ju inte denna kamp !!

Kampen står mellan cancern och den medicinska behandlingen !

Självklart försöker jag leva hälsosamt för att minska risken på återfall, men inte tror jag att denna insats från min sida- oavsett hur " duktig" jag är,  kan ses på som att jag likvärdig kämpar mot min motståndare cancern.

Det känns så orättvist att skriva att någon förlorade kampen mot cancern. En norsk kvinna jag läste om i går påpekade att det kanske känns orättvist för att hon inte gillar att förlora, hon är en vinnare, hon är en som altid kämpar. Hellre vill hon inte bli sätt på som ett offer.
Hon sa dom orden som jag från början av kände så stärkt själv.


Visst kämpar jag- o alla andra med cancer- för att leva- kämpar för att leva ett liv med kvalitet, så länge som möjlig !!

5 kommentarer:

 1. Hej kära du, du har fått ett award utav mig, läs på min blogg.
  kraaam Annika

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig Ingrid! Det är inte en kamp MOT något utan FÖR något. För livet!

  Kram, Pernilla

  SvaraRadera
 3. Instämmer med föregående talare!!/Kram Fighter

  SvaraRadera
 4. För livet! Instämmer helt!

  SvaraRadera
 5. Hittade din blogg via Agnetas blogg. Mycket intressant. Jag är sjuksköterska och fick min bröstcancerdiagnos jan -09. I augusti i år fick jag beskedet om skelettmetastaser, detta efter att jag själv sökt annan läkare än onkologen. Oj, vad mycket det hänt, det är helt galet att man ska behöva vara sjukvårdspersonal när man är sjuk.
  Men mycket har jag lärt mig.
  Om du vill så läs gärna mitt blogginlägg på Rosa Bandet och kontanten. http://www.kontanten.se
  (7 okt).
  Din blogg kommer jag att följa och måtte du aldrig mera insjukna i cancer!
  Skriver själv en blogg om mina upplevelser.
  Ha en riktigt härlig fortsättning på veckan!
  Kram
  Anne Mari
  http:annemarili.blogg.se

  SvaraRadera