Här är jag

Här är jag
Ingrid

Status just nu :

Fick beskedet om bröstcancer i slutet av maj 2009. Tyvär med 8 månaders fördröjning.
Opererades én gång primo juni, sen én gång till i juli- då det var cancer rester kvar i ränderna- sen visade det seg oxå att det i det resterande bröstet fanns en solitär tumor till ! - så det var tur att dom tog hela bröstet till slut. 15 av 25 lymfkjörtlar hade cancer.
Fick sista av 6 kemokurar i dec 09, avslutade strålbehandling januar 2010.
Behandlat med Tamoxifen i ca 1 år, efter mycket tjat fick jag i somras äntligen bytt till Arimidex. Får soladex sprutor 1 gng i ånaden för att stänga ner eggstockarna.
Skulle operera bort eggstockarna denna veckan ( då jag har hormonkänslig cancer och inte vill ta några chancer på att eggstockarna ska busa .. ) - men i stället har man vid den årliga mammografikontrollen 4.10.2011 upptäckt cancer i mitt andra bröst. FUCK CANCER.
Har inte blivit utredd genetisk då dom inte trodde att dom skulle hitta något - trots att min mor har bröstcancer, hennes syster, samt att en moster och en kusin till dom har dött i bröstcancer. Man kan ju undra.....
Hade kommit en bra bit på väg nu, in i den normala vardagen, lite överviktig av alla behandlingar, men med vackert lockigt hår helt ned till axlarna ( när det är blött- innan det kruller upp sig : ) !! )
Den nya cancern hade spridit sig till lymfkjörtlarna, hvilket resulterade i totalt två operationer för detta bröstet oxå. Sedan blev det 6 Taxolkurar, efterföljd av strålning. . Allt håret gick inte förlorad denna gången vilket ju är en jätte-bonus : ). Min nya bröstcancer är herceptin-känslig- slik att jag var tredje vecka får infusjon med Herceptin- den sista får jag i dec 2012.
Nu, i sept 2012 har jag äntligen opererat bort mina äggstockar samt äggledare och har 5 år med antihormonell behandling framför mig - om det inte dycker något annat upp på vägen....
Just nu njuter jag oerhört av att CT-thorax, abdomen samt skelettscintigrafi utförda efter sommarsemesteren var fria för cancer.

måndag 10 september 2012

Onsdag blir det operation

Det är nog första gången sedan cancerdiagnosen blev upptäckt av sjukhuset ( 8 månader efter att jag uppmerksammades på knölen i ve bröst )  att jag nu klarar slappna av. 

I maj var det tre år sedan.

Slappna av.

Det låter så enkelt - men jag om någon, vet att även om man så gärna vill, gör sitt allra bästa- så är det oerhört svårt att  helt skaka loss cancermonstret, tankarna kring död, tankarna kring det att lämna sina barn.
Dom som har varit i den situationen vet precis vad jag menar.
Som läkare hade jag NOLL KOLL på hur det var att som människa bli allvarlig sjuk.


Visst- vardagarna har gått förbi- vi har levt mer eller mindre i " den normala vardagen " som alla andra befinner sig i - men jag har nog i dessa drygt tre år som har gått- nog aldri slappnad av ordentlig.

I början av resan- när ångesten förlamade mig- var det inte svårt att ettervart förstå att det dränerade mig på energi. 
Nu som jag har blivit van till " mitt nya liv "- så har jag inte tänkt mycket mer på hur stor del det har tagit i vardagen - alla dessa tankar- som blir så " normala" att dom glider in utan att det märks.

Men energi kostar det- oavsett hur rutinerad man blir som " cancarbehandlad ". Tyvärr ingen energi som tar bort kilon- men en energi som nog gör en trött både mentalt och fysiskt.

Nu som jag vet att alla undersökningarna var BRA, så har axlarna sänkt sig- och det är heeeelt underbart. 
Jag njuter av att ha ett tomt huvud- ett huvud som bara tänker trevliga saker som trädgård, interiör, vad ska vi göra till helgen, vad ska vi laga till middag etc.

Jag har faktisk svårt att förklara med ord hur underbart fantastisk det är att bara VARA.

Att ha ett huvud som inte varje dag har energislopande cancertanker.Det är så skönt att igen känna sig som Ingrid- även om jag långt långt långt ifrån är lik den Ingrid jag var. Fysisk är jag minst 20 kilo för tung, lymfödem i båda armar vilket kräver ubersexy armstrumpor....., halvlångt hår- men det är tunt- och här och var syns det cm-korta håret som tittar fram. Tack vara mina lockar ser jag ändå hyfsat ok ut på håret : ) 
Mina smärtor i ben och fötter gör att jag till tider vaggar som en anka - alt i alt ser jag inte längre ut som den Ingrid jag var för drygt 3 år sedan.

Det fina är att jag för första gång har accepterad denna transformationen. 
Jag har slutat tro att mitt gamla jag väntar där någonstans runt hörnet- bara jag är duktig och tränar lite, bantar lite , bara- bara......

Nu vet jag att Ingrid har ändrat sig- men hon finns kvar. Visst- jag vill HÄMSKT GÄRNA se ut som förut- men jag har accepterat att det er en transformation som nog kommer ta lång lång tid. Om det någon gång kommer inträffa.

Men det är okey. Jag har ju ändrat mig mentalt oxå. Och jag är sårt medveten om att livet är skört- livet har vi till slut lite kontroll över om vi blir sjuka eller råkar ut för andra tragiska händelser. Jag är glad för det jag har, som den nya Ingrid- som ju faktisk rymmer den gamla Ingrid inom sig. Hon har nu bara blivit mer sammansatt- av alla erfarenheter hon har varit med om.Kommande onsdag åker mina eggstockar ut.

Det skulle dom ha gjort för ett år sedan- i oktober- men bara några dagar innan fick jag den nya bröstcancerdiagnosen. Då stannade eggstockarna kvar- och sista bröstet åkte av.

Nu är det dags igen- och nu fasan mig ska dom ut denna gången.
Bort
Väck.

Det är mitt eget val- men onkologerna stöder det valet.

Tänk -

I loppet av bara lite mer än tre år har min kropp varit med om 
4 operatotioner i generell narkos( då räknar jag inte med portacath två gånger och thoraxdrän efter punkterad lunga )  

- och nu alltså den 5e operationen.


LEO snart 7 månader- med halsband lagat av min dotter : )


Jag räknar med att jag kommer att återställa mig SNABBT efter operationen onsdag

- för på lördag åker jag till Båstad med mina otrolig kära tjejkompisar och bröstcancersystrar Annika, Elisabeth och Viktoria. 

Om någon har det skoj i hop så är det vi : ) Frånsett när Annika skrämmer oss med spökhistorier. .....

Ser fram emot att ses tjejer !!  - Det är för länge sedan senast ! Är det 4 veckor sedan  ? : )

Och sist men inte MINST- blir så glad av eran kommentarer här hos mig. Det gör det ju extra givande att berätta om mig och mitt här inne !


7 kommentarer:

 1. Det låter så underbart att du är så pigg och så glad, operationen kommer gå bra och du kommer träffa dina underbara vänner snart :)
  Tänker på dig!
  Kramar Lisbet

  SvaraRadera
 2. Tack Lisbet !
  Jag skrev det inte nu ibloggen- men jag är lååångt från pigg fysiskt- men mentalt kan vi säga att jag är pigg : )

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt att läsa om dina positiva tankar! Lycka till i morgon och ha det härligt i helgen ! Kramkram Sara

  SvaraRadera
 4. Vaddå spök"historier" ;-)) BU! Ni fattas mig, tur att vi ses snart!
  Bra att operationen blir av imorgon! Ring om du behöver ngt. Jag kommer som ett skott.
  Du är så helt otroligt värd att få slappna av nu. Dags för spa och "livmoderrummet" snart, kanske?
  Puss

  SvaraRadera
 5. Hej Ingrid! Så gott att höra att saker nu sker enligt planen. En sak till att lägga bakom sig. Hoppas att du får en härlig helg med vänner. Kramar från Kerstin i Askim

  SvaraRadera
 6. Hej Ingrid! Hoppas att din operation har gått bra!Måste fråga: jag tar Zoladex varje månad för att stänga av äggstockarna.har funderat på att ta upp med min onkolog om att ev. operera bort äggstockarna istället. Har 3 år kvar att åka och ta sprutor. Brukar vården godta en sådan operation eller har du tagit bort dem för rädsla för cancer i dem?`Tycker själv att det skulle vara skönt att få det gjort så att jag inte halkar in i mitt normala hormonstadium igen och får uppleva övergången till klimakteriet igen.Så kul är det ju inte! Ha nu en trevlig helg tillsammans med tjejerna!

  SvaraRadera
 7. Hej Ingrid! Har tyvärr inte någon mailadress till dig så vi hör av oss här.

  M Magasin bjuder in dig som bloggar och skriver om bröstcancer till en bloggträff – för inspiration, kunskapsutbyte och diskussion.

  Överläkare Henrik Lindman deltar på lunchträffen den 17 oktober, klockan 11.00-13.00 på M Magasin i centrala Stockholm.

  E-posta till m-magasin17oktober@mix-pr.se för mer information.

  Varmt välkommen!

  SvaraRadera