Här är jag

Här är jag
Ingrid

Status just nu :

Fick beskedet om bröstcancer i slutet av maj 2009. Tyvär med 8 månaders fördröjning.
Opererades én gång primo juni, sen én gång till i juli- då det var cancer rester kvar i ränderna- sen visade det seg oxå att det i det resterande bröstet fanns en solitär tumor till ! - så det var tur att dom tog hela bröstet till slut. 15 av 25 lymfkjörtlar hade cancer.
Fick sista av 6 kemokurar i dec 09, avslutade strålbehandling januar 2010.
Behandlat med Tamoxifen i ca 1 år, efter mycket tjat fick jag i somras äntligen bytt till Arimidex. Får soladex sprutor 1 gng i ånaden för att stänga ner eggstockarna.
Skulle operera bort eggstockarna denna veckan ( då jag har hormonkänslig cancer och inte vill ta några chancer på att eggstockarna ska busa .. ) - men i stället har man vid den årliga mammografikontrollen 4.10.2011 upptäckt cancer i mitt andra bröst. FUCK CANCER.
Har inte blivit utredd genetisk då dom inte trodde att dom skulle hitta något - trots att min mor har bröstcancer, hennes syster, samt att en moster och en kusin till dom har dött i bröstcancer. Man kan ju undra.....
Hade kommit en bra bit på väg nu, in i den normala vardagen, lite överviktig av alla behandlingar, men med vackert lockigt hår helt ned till axlarna ( när det är blött- innan det kruller upp sig : ) !! )
Den nya cancern hade spridit sig till lymfkjörtlarna, hvilket resulterade i totalt två operationer för detta bröstet oxå. Sedan blev det 6 Taxolkurar, efterföljd av strålning. . Allt håret gick inte förlorad denna gången vilket ju är en jätte-bonus : ). Min nya bröstcancer är herceptin-känslig- slik att jag var tredje vecka får infusjon med Herceptin- den sista får jag i dec 2012.
Nu, i sept 2012 har jag äntligen opererat bort mina äggstockar samt äggledare och har 5 år med antihormonell behandling framför mig - om det inte dycker något annat upp på vägen....
Just nu njuter jag oerhört av att CT-thorax, abdomen samt skelettscintigrafi utförda efter sommarsemesteren var fria för cancer.

söndag 10 oktober 2010

Lite mer om början av cancerresan- vikten av att lyssna på sin patient.

Som läkare har jag senaste året fått flera eye-öppnare.

Något av det som har bestörtat meg mest, som har gjort meg mycket besviken- är hur mina kollegor tyvärr ofta inte lyssnar på vad patienterna säger.

Jag vet ju som ingen annan att det är mycket tidsbrist inom vården, o att vi som hälsopersonall oftast inte har tillräcklig med tid för våra patienter. Det är inte lätt att få till ett optimalt läkar- patient möte.
Kommunikation är inte lätt

MEN:
Att LYSSNA på patienten i det korta mötet man har borde vara elementärt.
Det är ju patienten som känner sin kropp bäst !

Tidigare har jag skrivit om specialiserade läkare som inte lyssnade på mig så att diagnostiken av min cancer blev försenad.



Tyvärr fick jag flera möten med kolegor som inte lyssnade på mig :
6 e dagen efter min första cytostatika behandling fick jag inlagd min port a cath. Psykiskt var jag på denna tiden mycket långt nere, jag var oerhörd ångest präglad och var även rätt så sliten när jag äntligen blev körd in på operationssalen vid 17 tiden på eftermiddagen. Att fasta en hel dag när man redan känner seg som en trasa var inte direkt optimalt- men just dylika ting måste man acceptera, det går inte altid att planera.

Mot slutet av ingrepet fick jag mycket ont i hela den sidan av bålen där ingreppet tok plats. Som läkare bedömde jag att det var diskrepans mellan det lilla ingreppet och det stora området jag hade ont i samt intensiteten av smärtan. Det blev så illa att jag måtte få extra smärtlindring.
Som läkare misstänkte jag att läkaren hade punkterad min lunga. Jag minns så väl att jag sa - " jag vill inte verka hysterisk, men kan det vara slik att jag har fått en " pneumothorax ? " ( punkterad lunga ).
Ett tillstånd vilket kan vara potentiellt livshotande o måste altid åtgärdas.

Läkaren gav det inte mycket uppmärksamhet, konkluderade med att det var muskulärt, och avslutade ingreppet. Sedan blev jag lagd ut i korridoren- helt ensam, och där blev jag liggande utan att se någon alls- för den ordinära arbetsdagen var ju över, intill en vaktmästare kom o hämtade mig efter ungefär 20 minuter.  Där låg jag ensam med en potentiellt livshotande åkomma....
Jag var övertygad om min " nya diagnos", men var så himla trött på att vara på sjukhus/ onkologavd/ att vara cancerpatient, att jag och en av mina bästa väninnor från Oslo som hade varit hos mig för detta ingreppet- åkte hem i.o.m att ingen tog mig seriöst. Jag visste ju att det var dumt, men jag ville VILLE hem. Så vi satte oss i bilen, åkte o hämtade indisk mat, o åkte hem.

När vi kom hem var jag rätt så smärtpåvärkad. S stod o väntade med stetoskopet i handen o lyssnade direket på mina lungor. Och blev ilsken. Förtvivlad över att det åter igen blev strul i vår kontakt med sjukhuset. För att jag skulle behöva lida mer.
Sen gick det snabbt kan man säga !


TACK VARA MIN HÄLT - MIN MANN ! ( han arbetar inte på det sjukhuset )

Han ringde onk. avd i det vi åkte till sjukhuset slik att det blev skrivit en remiss till lungröntgen.
När vi kom till akuten förde min man S mig raka vägen igenom  akuten o upp till rtg. avd. Medan vi väntade på att bilden skulle bli gjord ringde han jourhavande thoraxkirurg o berättade om våra misstanker om punkterad lunga- och frågade om han kunde hjälpa oss med att lägga in ett thoraxdren som det heter- för att reparera lungan.
Så när S stod o tittade på dom tagna rtg. bilderna av mina lungor- o såg att javisst- det var pneumothorax, så var det bara att bli rullad i rullstol till onkolog avd. där världens gulligaste team stod o väntade.
För första gången den dagen så funkade hälsovården perfekt ! Någon syrra jobbade över för att hjälpa mig och dom var så snälla o hjälpsamma. Helt fantastisk var det. Det var så hemskt skönt att känna att man var i goda händer. Att man blev lyssnad på.


Tack vara min mans agerande så gick det inte mer än två timmer från vi kom tillbaks till sjukhuset via akuten till thorax dränet låg inne.

Åter igen blev vi skärrade över det faktum att vi själva hade måttet agera som läkare där kolegor hade brustit i sitt hanterande av mig som patient.

Jag har funderat mycket på varför jag flera gånger har upplevd att inte bli lyssnat på som patient. Som kolega även !!
Jag hade verkligen trott att jag som kolega möjligtvis hade blivit tagit mer seriöst än en " vanlig" patient då jag ju har kännedom till kroppen o sjukdomar.
Men motsatsen var tillfälle. Jag - och flera med mig tror att det att jag just var kolega- och " berättade" för dom vad jag trodde var på tok, så " trampade jag dom på fötterna "- och då skulle dom min sann inte lyssna på mig. Ja- jag vet- det låter ju helt befängt, men jag tror faktiskt att det åtminstone har något med saken att göra.

Då jag själv som läkare alltid har varit väldigt mån om min patientkontakt, - det är just den kontakten som har varit stimulerande o givande, så blev jag mycket besviken över att se hur flera kolegor utförde sitt arbetet, Jag tappade helt lusten till att återgå till mitt arbete. Jag ville inte arbeta med sådana människor.

Jag har som läkare och patient på så sätt haft ett mycket lärorikt o insiktsgivande år.
I min hjärna letar jag efter idéer som kan ge mig möjligheten att bringa mina erfarenheter som patient o läkare vidare till mina kolegor- som en - eyeopener .

Nu har vi haft en fantastisk helg - med min syrra o hennes familj på besök från Oslo. Så nu ska jag njuta av det som är kvar av helgen- o avsluta skrivandet för denna gång.


8 kommentarer:

  1. Min resa genom vården har varit fasansfull.
    Dock har jag mött några som sett mig och som jag kunnat lita på, men dessa är alltför få.

    Varm kram på dig och vem vet vad du kommer att göra med all din erfarenhet i framtiden.
    Det blir något bra.
    Det känner jag på mig!

    SvaraRadera
  2. Helt otroligt!! Sånt får bara INTE hända, vad hade hänt om du och din man inte varit läkare???

    Jag är patient i Kristianstad i skåne och har bara mött fantastiska läkare och sköterskor.

    Kram Lisbet

    SvaraRadera
  3. Du burde forelese om dette for medisinerstudenter. Dessverre er det vel for sent for visse arrogante leger med lang fartstid. Synd. Tenk for et tap av ansikt om tabbene deres ble viden kjent. (Men du og jeg vet jo godt at leger bare er mennesker, og KAN gjøre feil, det er bare holdningen til noen av dine behandlere som er helt utrolig!) S er min HELT óg!

    SvaraRadera
  4. Hej hej gumman Heidi !
    Och A är min ( läkare)- HELT även !- kyss ham fra meg- han er jo en lege som tar seg nesten " for" godt av pasientene sine !
    Ja - medisinerstudentene ville nok taklet litt bedre å ha hört mine kritiske tips litt bedre enn mine kolegaer sansynlig ville gjort det. Undrer hvor populär forelser jeg ville värt blant leger gitt,..
    Oooog selvsagt har også jeg mött fantastiske personer inom hälsovården !

    SvaraRadera
  5. Jag har väldigt positiva referenser när det gäller min behandling och är glad över det. Det är trist att vi som patienter ska ställa diagnos åt oss själva ibland, det är ju läkarens uppgift. Du har helt rätt i att som läkare måste man lyssna på patienten, och då menar även jag att de ska lyssna aktivt. D.v.s. att de visar med hela kroppsspråket att de lyssnar, t.e.x. sitter vänd mot patienten istället för att samtidigt skriva på datorn och humma medgivande.

    Kram Annika

    SvaraRadera
  6. Usch vad jag blir ledsen för din skull när jag läser vad du gått igenom. Inläggningen av min port-a-cath var också förfärlig även om de inte gjorde något fel alls. Jag tyckte bara att det var hemskt och smärtsamt (jag är inte alls känslig egentligen) och förenat med både psykisk och fysisk plåga.

    Du har så många kloka tankar om patientkontakt som bara måste få komma ut. Där har du din framtida karriär!!! (Ja, om du vill byta såklart :-))

    Stor kram från Skåne!!

    Viktoria

    Ps. Vi måste få till en träff..... hade varit så kul att träffa även dig.

    SvaraRadera
  7. Ingrid!
    Som vi pratade om i förra veckan- jag är övertygad om att i ditt fall kan nog den behandlingen härledas till att du är "kollega" och inte ska tala om för dem hur de ska göra. Fruktansvärt. Har själv varit utsatt för liknande händelser i mitt yrke som förskolechef från Max första förskolepersonalgrupp. Man blir ett hot. Däremot är det för jävligt därför att i ditt fall betyder det livet och dina kunskaper som läkare borde ju istället vara en enorm tillgång för dina kollegor när du tvingas bli patient! Tusen kramar till dig

    SvaraRadera
  8. Så trevlig med alla kommentarer ! Tack !

    Och ja Viktoria - ta med deg Elisabeth o kom raka vägen till Gb! - tänk vilket 4-klöver vi kunde bli ! : )
    Vi har nog med plats för två skåneboere !

    SvaraRadera